Dlaczego grillowanie miałoby być jedynie domeną lata? Czyż nie byłoby wspaniale przywołać ten wspaniały klimat BBQ podczas rześkiego zimowego popołudnia?
Jeśli lubisz czerpać przyjemność z delektowania się pysznymi, aromatycznymi, energetycznymi i szybkimi daniami, bez konieczności spędzania godzin przy kuchennym piekarniku, to odpal swojego Broilkinga i wypróbuj te przepisy!
PRZEPIS Nr 1
CUKINIOWO-KUKURYDZIANE PLACKI Z KREMEM AWOKADO
SKŁADNIKI
2 szklanki słodkiej kukurydzy
1 1/2 szklanki startej cukinii, używając największych otworów na tarce
1 posiekana papryczka jalapeño
1/3 szklanki cienko pokrojonej zielonej cebuli, białych i zielonych części
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki pesto bazyliowego
1/4 szklanki posiekanej kolendry
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki startego sera cheddar
3 duże jajka, ubite
1 szklanka mąki bezglutenowej (lub zwykłej mąki)
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
KREM Z AWOKADO
1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki świeżego soku z limonki
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki majonezu
mała garść kolendry
kilka kropel ostrego sosu chipotle
WSKAZÓWKI
- Wymieszaj składniki, aż do gładkiej konsystencji.
- Posiekaj ostrym nożem ziarna kukurydzy i umieść w dużej misce. Dodaj cukinię, paprykę jalapeño, zieloną cebulę, czosnek, pesto, kolendrę, sól i ser. Wszystko dobrze wymieszaj dużą łyżką lub rękami.
W małej misce wymieszaj ubite jajka i mąkę. Na koniec połącz tę masę z warzywami i wszystko dobrze wymieszaj.
- Odczekaj co najmniej 20 min w temperaturze pokojowej aż jajko zostanie wchłonięte przez mąkę, a cukinia uwolni część swojej wilgoci.
- W międzyczasie umieść tackę do grillowania lub patelnię na rusztach grilla i rozgrzej do MEDIUM. Posmaruj powierzchnię 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Wykonuj czynności partiami, wylej około 1/4 szklanki rzadkiego ciasta na gorącą powierzchnię. Rozłóż placki w odległości około 2,5 cm od siebie.
- Grilluj około 5 minut, aż dolne krawędzie zaczną się brązowić. Odwróć je za pomocą płaskiej szpatułki. Grilluj przez kolejne 4 – 5 minut. Placki powinny być lekko zrumienione po obu stronach. Przenieś je na górną półkę, aby utrzymać ciepło podczas powtarzania z pozostałym ciastem. Gdy już wszystko jest gotowe, podawaj je z kremem z awokado.
Na drugi przepis wybraliśmy potrawę mięsną, z odpowiednią dawką tłuszczyku, który w zimie jest zdecydowanie chętniej widziany.
PRZEPIS Nr 2
DELIKATNO-PIKANTNA JAGNIĘCINA
Jagnięcina to wyjątkowy przysmak, w tym przepisie pokrojona na kotlety, aby przy podawaniu uwypuklić jej doskonałe walory!
SKŁADNIKI
2 kawałki żeberek jagnięcych
1⁄2 szklanki zwykłego jogurtu greckiego
1⁄4 szklanki liści kolendry, posiekanej
1 szalotka, mielona
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka soli
1 łyżka papryki
1⁄2 łyżeczki pieprzu cayenne lub więcej do smaku
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżka kminku mielonego
1 łyżeczka cynamonu
1⁄2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sok i skórka z jednej limonki
WSKAZÓWKI
W małej misce połącz jogurt grecki i pozostałe składniki. Ustaw żeberka jagnięce w płytkim szklanym naczyniu i pomaluj
obficie ze wszystkich stron przygotowaną mieszanką. Przykryj, umieść w lodówce i odczekaj 4-6 godzin.
W międzyczasie uruchom Broil King® Keg lub gazowy grill Broil King i ustaw temperaturę na 94 ° C. Połóż stojaki z jagnięciną na rusztach i niech tak pieką się przez 3 godziny. Przed krojeniem odczekaj około 10 min.
Życzymy wszystkim smacznego i powodzenia w grillowych eksperymentach!