ZIMOWE GRILLOWANIE. Z czym to się je?

zimowe grillowanie

 

Dlaczego grillowanie miałoby być jedynie domeną lata? Czyż nie byłoby wspaniale przywołać ten wspaniały klimat BBQ podczas rześkiego zimowego popołudnia?

Jeśli lubisz czerpać przyjemność z delektowania się pysznymi, aromatycznymi, energetycznymi i szybkimi daniami, bez konieczności spędzania godzin przy kuchennym piekarniku, to odpal swojego Broilkinga i wypróbuj te przepisy!

 

PRZEPIS Nr 1

 

CUKINIOWO-KUKURYDZIANE PLACKI Z KREMEM AWOKADO

 

placki z kukurydzy i cukinii

SKŁADNIKI

2 szklanki słodkiej kukurydzy

1 1/2 szklanki startej cukinii, używając największych otworów na tarce

1 posiekana papryczka jalapeño

1/3 szklanki cienko pokrojonej zielonej cebuli, białych i zielonych części

1 ząbek czosnku, posiekany

2 łyżki pesto bazyliowego

1/4 szklanki posiekanej kolendry

1 łyżeczka soli

1/2 szklanki startego sera cheddar

3 duże jajka, ubite

1 szklanka mąki bezglutenowej (lub zwykłej mąki)

3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

 

KREM Z AWOKADO

1 dojrzałe awokado

2 ząbki czosnku, posiekane

2 łyżki świeżego soku z limonki

1 łyżeczka soli

1/2 szklanki majonezu

mała garść kolendry

kilka kropel ostrego sosu chipotle

 

WSKAZÓWKI

  1. Wymieszaj składniki, aż do gładkiej konsystencji.
  2. Posiekaj ostrym nożem ziarna kukurydzy i umieść w dużej misce. Dodaj cukinię, paprykę jalapeño, zieloną cebulę, czosnek, pesto, kolendrę, sól i ser. Wszystko dobrze wymieszaj dużą łyżką lub rękami.

W małej misce wymieszaj ubite jajka i mąkę. Na koniec połącz tę masę z warzywami i wszystko dobrze wymieszaj.

 

  1. Odczekaj co najmniej 20 min w temperaturze pokojowej aż jajko zostanie wchłonięte przez mąkę, a cukinia uwolni część swojej wilgoci.
  2. W międzyczasie umieść tackę do grillowania lub patelnię na rusztach grilla i rozgrzej do MEDIUM. Posmaruj powierzchnię 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Wykonuj czynności partiami, wylej około 1/4 szklanki rzadkiego ciasta na gorącą powierzchnię. Rozłóż placki w odległości około 2,5 cm od siebie.
  3. Grilluj około 5 minut, aż dolne krawędzie zaczną się brązowić. Odwróć je za pomocą płaskiej szpatułki. Grilluj przez kolejne 4 – 5 minut. Placki powinny być lekko zrumienione po obu stronach. Przenieś je na górną półkę, aby utrzymać ciepło podczas powtarzania z pozostałym ciastem. Gdy już wszystko jest gotowe, podawaj je z kremem z awokado.

 

Na drugi przepis wybraliśmy potrawę mięsną, z odpowiednią dawką tłuszczyku, który w zimie jest zdecydowanie chętniej widziany.

 

PRZEPIS Nr 2

DELIKATNO-PIKANTNA JAGNIĘCINA

Jagnięcina to wyjątkowy przysmak, w tym przepisie pokrojona na kotlety, aby przy podawaniu uwypuklić jej doskonałe walory!

 

delikatna-ostra jagnięcina

 

SKŁADNIKI

2 kawałki żeberek jagnięcych
1⁄2 szklanki zwykłego jogurtu greckiego
1⁄4 szklanki liści kolendry, posiekanej
1 szalotka, mielona
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka soli
1 łyżka papryki
1⁄2 łyżeczki pieprzu cayenne lub więcej do smaku
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżka kminku mielonego
1 łyżeczka cynamonu
1⁄2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sok i skórka z jednej limonki

WSKAZÓWKI

W małej misce połącz jogurt grecki i pozostałe składniki. Ustaw żeberka jagnięce w płytkim szklanym naczyniu i pomaluj
obficie ze wszystkich stron przygotowaną mieszanką. Przykryj, umieść w lodówce i odczekaj 4-6 godzin.
W międzyczasie uruchom Broil King® Keg lub gazowy grill Broil King i ustaw temperaturę na 94 ° C. Połóż stojaki z jagnięciną na rusztach i niech tak pieką się przez 3 godziny. Przed krojeniem odczekaj około 10 min.

 

Życzymy wszystkim smacznego i powodzenia w grillowych eksperymentach!

 

Komentarze zostały zablokowane.